Da li je potrebna građevinska dozvola za kontejnere?

Najčešće pitanje na forumima, internet diskusijama, u procesima odluka za stambene ili poslovne objekte jeste ovo – da li je za kontejnere potrebna građevinska dozvola, a uz to i kako se pobrinuti za priključak za električnu energiju. 

U ovom tekstu ćemo se potruditi da vam pojednostavimo samu proceduru postavljanja kontejnera i šta je sve potrebno za njihovo postavljanje.

Za koje vrste kontejnera se uopšte postavlja pitanje o dozvoli?

Kontejneri su se u najvećoj meri koristili na gradilištima, i to za više namena. 

Od smeštaja radnika, preko kancelarijskog prostora, do prostora za magacin i odlaganje potrebnih materijala i alata. 

Međutim, vremenom se proizvodnja unapredila, dodali su se čvršći, izdržljiviji i kvalitetniji materijali koji su omogućili izgradnju i proizvodnju kontejnera u različite svrhe. 

Njihovo postavljanje na gradilištima nije izazivalo razmišljanje o pribavljanju dozvola, jer se vode kao privremeni, mobilni objekti potrebni za obavljanje svih poslova na gradilištima, koji su tu dok traje izgradnja i uređenje. 

Danas se kontejneri koriste za stanovanje. I to kao vikendice, privremeni, ali i stalni domovi. U okviru korišćenja kontejnera za stanovanje mogu se ostvariti svi potrebni uslovi za savršen dom ili privremeni smeštaj, pa čak i kao kućice i bunglavoi za izdavanje. 

Međutim, ovo nije konačna upotreba samih kontejnera, budući da se njihovo korišćenje u poslovne svrhe sve više praktikuje.

Kontejneri se mogu koristiti kao prodavnice, trafike, uopšte male, uslužne radnje za prodaju bilo čega. Mogu se koristiti kao frizerski i kozmetički saloni, apoteke, kancelarije najrazličitijih namena, a u svom sklopu kao što smo naveli mogu se odlično pokazati kao svojevrsni hostel, motel. Pored svega, posebni modeli kontejnera jesu sanitarni, koji pružaju mogućnost velikog ili manjeg brojna sanitarnih čvorova i tuš mesta. I kada je za sve njih potrebna građevinska dozvola?

Građevinska dozvola za kontejnere?

Građevinska dozvola za stambene i druge vrste objekata regulisana je Zakonom o planiranju i izgradnji. Ovo je Zakon koji jasno određuje u kojim slučajevima, tj. za koje vrste objekata jesu ili nisu potrebne posebne građvinske dozvole kako bi se oni postavili, odnosno izgradili. 

Zakon razlikuje četiri vrste, tj. četiri tipa objekata, od nezahtevnih do inženjerskih. Usled svoje prirode, kontejneri spadaju u nezahtevne, budući da za svoje postavljanje osim jednostavne pripreme podloge ne podrazumevaju ništa drugo. 

Kontejneri se podvode pod privremene, mobilne objekte koji se mogu pomerati s mesta na mesto. Iz tog razloga je nemoguće za njih i izdati građevinsku dozvolu, ali i iz razloga nepostojanja gradnje, već isključivo postavljanja koje ne podrazuzmeva proceduru kao što to podrazumevaju objekti koji se na određenoj parceli grade. 

Ono šta može da stvori začkoljicu jeste narušavanje izgleda okoline. Zato je važno pre samog planiranja izgleda i veličine kontejnera, u odnosu na njegovu namenu i okolinu gde će se postaviti, isplanirati tako da ne narušava izgled okoline, kao i to da ne remeti funkcionisanje drugih, već postojećih objekata u njegovoj okolini. Na taj način se ostvaruju svi uslovi nesmetanog postavljanja samog kontejnera, bilo da se on koristi kao kancelarijski, poslovni ili stambeni prostor. 

Popularnost i često odlučivanje za kontejnere dolazi upravo od činjenice da za njih nije potrebno dobijati građevinsku dozvolu, pa je ceo proces postavljanja za toliko jednostavniji, brži, bez komplikacija i dodatnih finansijskih izdataka. No, potrebno je znati i to da izadavanje dozvole više nije preduga i obimna procedura, budući da postoji rok od 28 dana i da se većina dokumentacije, kao i zahtev, mogu obaviti online, što olakšava posao u celokupnom procesu. 

Sledeća nedoumica koja se javlja jeste priključak za struju. Građevinska dozvola je potrebna kako bi se dobila potvrda i priključak od strane nadležnih, pa se uglavnom javlja neodumica šta uraditi. Međutim, i taj proces je mnogo olakšan kada su kontejneri u pitanju. 

Kako dobiti priključak za električnu energiju za kontejner?

O svim detaljima dozvola i dobijanja potrebne dokumentacije uvek je najbolje se raspitati i u Gradskoj upravi i posebno u odseku za urbanizam i građevinske poslove, budući da se i zakoni i pravila nekada nenajavljeno menjaju, a ujedno oni izdaju određene potvrde koje jesu potrebne. Kada se kontejner postavlja na određen plac, bilo da želite da ga koristite kao prostor za rad i poslovanje ili kao stambeni objekat, da biste dobili priključak za struju biće vam potrebna potvrda o nenadležnosti gradskih organa za postavljanje kontejnera. Često se u toj proceduri traži mala građevinska dozvola, koja će vam u stvari funkcionisati kao potvrda za nepotrebnošću građevinske dozvole, na osnovu čega će vam nadležna filijala EPS-a obezbediti priključak za električnu energiju. Vaše je samo da pripremite teren i priključke, a onda se kontejner postavlja u jednom danu i postaje spreman za korišćenje. 

Da sumiramo:

Kada se modularni kontejner koristi kao privremeni objekat – nije neophodna građevinska dozvola. 

Kada je u pitanju objekat za trajnu upotrebu – najčešće je građevinska dozvola nužna. 

Zahtevi za građevinsku dozvolu u Srbiji

U Srbiji su građevinske dozvole potrebne za sve nove gradnje i velika renoviranja, uključujući i korišćenje kontejnera kao trajnih objekata. 

Prema srpskim građevinskim propisima, građevinska dozvola mora biti pribavljena pre početka bilo kakvih građevinskih radova, bez obzira na veličinu i vrstu projekta. Ovo osigurava da svi građevinski projekti ispunjavaju neophodne standarde i zahteve za bezbednost, zdravlje i zaštitu životne sredine.

Da bi dobio građevinsku dozvolu za stambeni kontejner u Srbiji, podnosilac zahteva mora da dostavi kompletan set planova i specifikacija lokalnom odeljenju za građevinarstvo. Ovi planovi moraju da uključuju detaljne informacije o lokaciji, veličini i dizajnu kontejnera, kao i o svim električnim, vodovodnim i sistemima za grejanje. 

Odeljenje za izgradnju će pregledati planove i obezbediti da li oni ispunjavaju lokalne građevinske propise.

Nakon dobijanja građevinske dozvole za kontejnere

Kada se dobije građevinska dozvola, može se početi sa postavljanjem. 

Ovde bi trebalo imati u vidu da tokom samog procesa može doći do kontrole građevinske inspekcije kako bi se uverili da se radovi obavljaju u skladu sa odobrenim planovima i propisima. 

Po završetku radova, biće obavljen završni tehnički pregled nakon koga se, ukoliko je sve ispoštovano može podneti zahtev za upotrebnu dozvolu za objekat. 

U slučaju da dozvola nije izdata

Važno je napomenuti da nedobijanje građevinske dozvole za kontejnere u Srbiji može da dovede do značajnih novčanih kazni i pravnih posledica. 

Zbog toga je važno da se propisi poštuju, kao i da se isprate sve stavke koje su neophodne za podnošenje zahteva za građevinsku dozvolu kako biste bili sigurni da li je projekat izgradnje kontejnera završen u skladu sa zakonom.

Podelite objavu

Ekonomik Kontejneri

Ekonomik Kontejneri

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Skorašnji članci

Ostavite komentar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *